Coniferen snoeien

coniferen2018

Het snoeien van coniferen is niet altijd nodig. In dit blogartikel willen we je meegeven welke soorten gesnoeid kunnen worden en wanneer je dat het beste doet.
Bijna alle coniferen hebben van zichzelf een mooie vorm en vragen nauwelijks snoeiwerk. Het is wel aangeraden om dood hout te verwijderen met behulp van een scherpe snoeischaar of eventueel een takkenschaar. Als er een lichte snoei nodig is omdat de vorm wat aan het vervagen is dat is de periode het beste om te snoeien tussen mei en einde augustus. Het kan ook nog in september, maar dan moet je rekening houden met de vorst. Als er sprake is van vorst dan is het niet aangeraden om nog te snoeien, anders loop je de kans op beschadiging van de conifeer.

Hoe moet je een conifeer snoeien?

Het is eigenlijk heel erg simpel: om de conifeer mooi egaal te houden is het belangrijk om de conifeer te “scheren”. Je knipt met een scherpe snoeischaar de langste uitlopers af zodat je vanzelf een mooi egaal resultaat krijgt. Het is belangrijk om de onderkant breed te houden zodat alle takken voldoende zonlicht krijgen. Belangrijk is dat je niet te diep in het houdt snijdt dit om eventuele verdere beschadiging te voorkomen.

De beste tijd om de conifeer te snoeien

De snoeitijd voor bomen en platen begint pas als de lente voldoende zijn intrede heeft gemaakt. De vorst moet weg zijn zodat de planten geen beschadiging zullen oplopen. De beste tijd om te gaan snoeien is begin mei tot normaal gezien in de tweede week van september. Dat laatste hangt af van het weer want als er al vorst optreed begin september dan is het in feite al te laat. Nooit later snoeien dan de tweede week van september want de conifeer kan zich dan niet meer voldoende herstellen om de winter door te komen. Het is ook aangeraden om niet te snoeien in de brandende zon voor eventuele verbranding. Kies bij voorkeur een bewolkte dag.

Vormsnoei bij coniferen

Bij bepaalde soorten coniferen kan je de vorm knippen en scheren zoals bij een buxus. Let wel op dat niet alle coniferen op deze manier gesnoeid kunnen worden zonder dat ze onherroepelijk beschadigd zijn. Bepaalde coniferen die fijne naalden hebben zoals de Juperus, Taxus of Cupressus. Je kunt bij deze typen mooie vormen scheren zonder dat je bang hoeft te zijn deze te beschadigen. Knip ze met een scherpe heggenschaar en houdt dit twee keer per jaar bij.

Kale plekken in de conifeer

Als de conifeer misschien te maken heeft gehad met beestjes en bepaalde takken zijn doodgegaan dan kun je dit oplossen om bepaalde takken bij elkaar te binden zodat die lege plekken opgevuld zijn. Span een koordje dat niet te dik is en ook niet te strak zodat de takken nog enigszins kunnen bewegen. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je dit in het oog houdt, zodat de conifeer niet verder afsterft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.